Doctor Wine
Home Arhiva articole Degustari Adevărul e că se schimbă culoarea…..uneori. Realitatea e că se bea!

20170629_181814Pe lângă faptul că nu știi al cui e vinul, ce soi este, anul de producție si alte indicii care ne ajută să elucidăm câteva secrete,…nu poți aprecia nici măcar frumusețea, (sau lipsa ei) strălucirea sau gradul de limpezire al unui vin.

Nimic rău sub soare. Îl deguști, îți place, sau nu, începi să faci anumite deducții, mai mult sau mai puțin logice și decizi să dai o valoare, personală, unui vin.

Când am degustat în acest mod vinul despre care vă povestesc, l-am apreciat ca fiind de un 82-83 pct. Un Sauvignon Blanc, după parfum și gust, un vin la care nu s-au utilizat drojdii selecționate, deci nu era exploziv, dar avea tipicitate și intensitate destul de buna, echilibrat între aciditate, arome, corp, alcool, vin cu un post-gust lung, nu exagerat dar peste media celor 7 secunde, cu un final proaspăt, plăcut și o notă fructată, citrică, de grapefruit, creatoare de plăcere și de…încă un pahar.

„Dezbrac” sticla: SAUVIGNON BLANC, de la GOGU WINERY – Republica Moldova. Prima tentație a fost să spun că am primit sticla „secretizată” ca să nu aflu numele. Este greu să te adresezi cuiva cu…”hai bem un vin, iar atunci când apari spui: ți-l prezint pe Gogu”….!

Imediat mi-am da20170629_181823t seama că nu era acesta motivul. Adevăratul motiv era culoarea, acea tentă rose pe care o ia un Pinot Gris, dar și un Sauvignon, mai ales anumite clone aduse de prin lume care au capacitatea de a acumula o cantitate mai mare de compuși fenolici, coloranți, compuși care în perioada scurtă de macerare la vinurile albe nu au timp să se oxideze. Cam la 2-3 luni de la vinificare îți dai seama ca Sauvignon-ul Blanc pe care ți-ai dori să-l îmbuteliezi este un rose pal, sau un galben mai intens, deși e proaspăt, de anul trecut și nu de….”anțărț”. Iubesc acest regionalism pe care-l foloseau țăranii români dar și marii noștri clasici, Creangă, Alecsandri și care fac referire la „acum doi ani”.

Analizând un vin, la modul normal, pentru această culoare va fi depunctat de către cel care-ți asumă responsabilitatea notării lui: deguști un vin alb, care prin definiție este alb, (Blanc)  și tu în pahar vezi rose alsacian….. . Dar ce te faci când nu vezi culoarea?

Îmi povestea, oenologul atât de apreciat de muți dintre noi, Gabriel Lăcureanu, cum a degustat un blue-wine și la punctat cu „0” la culoare. „Nu regăsesc în spectrul de culori ale vinului…culoarea blue” imi spuse. Și are dreptate… Până va fi introdusă și aceasta. (să sperăm că nu ?).

Culoarea, nu schimbă cu nimic calitățile unui vin dar este luată în calcul și  apreciată, apoi punctată sau depunctată.

Abia apoi se apreciază olfactiv, gustativ impresii generale. Eu am fost pus în fața acestui vin și nu am văzut culoarea. Iată impresiile mele:

20170722_112141Nas curat, tipic,  soc și coajă de grapefruit copt, intense tușe de pepene galben și fructul pasiunii.

Gust plin, textură frumoasă, corpolentă, echilibru bun, densitate plăcută, intensitate destul de mare și un final destul de lung, mineral și proaspăt în același timp.

Seara, la o porție de spaghete cu dovlecei, roșii și un „fir de ulei de măsline extravirgin”, am luat și sticla cu Sauvignon Blanc de la Gogu Winery. Alegerea a fost o revelație pentru papilele gustative, dar și pentru seara de vară răcorită din plin cu acest vin pe care-l poate dori oricine din mai multe motive: calitate gust-olfact foarte bună, mai ales la preparatul încercat de mine, raport calitate-preț, excelent.

După câteva zile am luat legătura și cu Gogu, din Moldova, producător care în modestia lui nici măcar nu scrie pe etichetă sau altundeva că vinurile lui sunt 100% biologice, fără a fi acreditat, că nu-i place să utilizeze drojdii selecționate, că lucrează puțina vie (câteva ha) manual și că-i place să știe că a pus în vânzare un vin de care să se bucure tot consumatorul. Eu m-am bucurat de el, voi…??

Doctor Wine …….

vi-l recomandă.

Lasa un mesaj