Doctor Wine
Home Arhiva articole Degustari BRAVO – WINE cu un „TIMBRU”-S…de export !!

TIMBRUS ROSE20170615_0841451

Dacă i se poate reproșa ceva acestui vin, este faptul că vine din Republica Moldova și câștigă medalia de aur la IWCB, că este produs din Merlot, Fetească Neagră și Saperavi, că Regiunea Purcari se află într-o zonă cu condiţii climaterice deosebite: malurile râului Nistru, vecinătatea Mării Negre, terroirul excelent, expoziţia foarte bună, enologul spaniol, (Manuel Vicente Ortiz Martinez) faptul că nu este un DOC…ci un simplu IGP (Indicativ Geografic Protejat) paranteza este pentru buyer-ii care nu au acceptat vinul pe rafturile lor doarece vinul nu corespunde calităţii magazinelor (Super-market) pe care ei le reprezintă…. .

Putem să-i mai reproşăm preţul de vânzare la importator, en-gros, 20 lei + tva, sticla ușor tron-conică, capişonul arămiu, eticheta, contra-eticheta, ba chiar şi dopul, care este foarte ok şi decent, pentru preţul cerut pe acest vin, dar în nici un caz…calitatea. Cred că ar trebui vândut la 40 de lei + tva, ca să iasă în evidență… .

Din punctul meu de vedere vinul este o viziune a enologului spaniol şi o încercare de a re-trăi momentele de plăcere din patria mamă, cu vinuri fructate, culori uşor intense şi echilibrul climei mediteraneene….în alte ţări.

Se pare că a reuşit pe depli20170615_0841521n, chiar dacă a renunţat la o intensitate cromatică tipic spaniolă, realizând un vin cu o culoare trandafiriu armie plăcută, cu reflexe de zmeură proaspăt culeasă, fruct care dă întreaga tonalitate a acestui vin; vizual, olfactiv şi gustativ este dominantă lăsându-te cu greu să te îndrepţi către o altă comparaţie. La o analiză mai atentă însă, note de petale de trandafiri, de cirese rosii, de mai, de căpşuni proaspete, se disting destul de bine.

Olfactiv începe cu o notă florală fină, de trandafir, parfum curat, plăcut şi plin de prospeţime, ca apoi să se deschidă cu note fructate, intense, fără a fi însă agresive.

Gustativ este echilibrat, proaspăt, intens, cu arome complexe de cireşe roşii, zmeură şi o tușă de căpşună coaptă, arome constante, susţinute de un alcool şi o aciditate care se completează reciproc.

Finalul 20170615_0842061este lung, pentru un rose, plăcut şi proaspăt. Desigur că temperatura joacă un rol foarte important; între 8-10°, are o exprimare ideală. Depașind această temperatură iubitorul de rose poate fi puțin contrariat de finalul “cald” și aromele de fructe ușor strivite, supracoapte.

Dar este un rose, de ce să nu ne “răcorim” cu el până în cele 10 grade?

Cele trei soiuri din care este realizat se îmbină foarte armonios și au fost destul de bine proporționate, ca și cantitate, întrucat cred ca este o vinificare “la comun” a soiurilor, care dau impresia că au dorit să contribuie cu tot ceea ce au avut mai bun.  Merlot-ul pare majoritar și dă tonul de soi cu experiență și putere de decizie dar, ca în orice colaborare, spijinul dat de către Feteasca Neagră și Saperavi au fost cele care au adăugat un plus de strălucire, de prospețime și de complexitate.

 

Le chapeau, celor de la Bravo-Vin, pentru un rose cu care au pus “TIMBRU-S”pe scrisoarea către…export !!

Doctor Wine

Lasa un mesaj