Doctor Wine
Home Arhiva articole Există o doză de adevăr….dar nu exagerați !!!

descarcare

A degusta un vin, se stimulează creierul mai mult decât studiind la matematică !!

Este concluzia unor oameni de știință din YALE, conduși de Dr.Gordon Shepherd.

A degusta un vin se stimulează mai multe părți ale creierului colegate la receptarea unor senzații dar și la „biblioteca” cu amintiri.

Deschiderea unei sticle de Brunello, de ex., turnarea în pahar, observarea cu atenție a culorii, degustarea și concentrarea, stimulează mai multe părți ale creierului decât o complicată problemă de matematică.

Gordon Shepherd este și cel care în cartea sa, „Neuroenology: How the Brain Creates the Taste of Wine”, descrie procesul de degustare a vinului ca pe ceva mult mai complex decât ascultarea de muzică clasică sau de rezolvarea unui exercițiu de algebră. Iată și motivul acestui raționament:  Dr.Shepherd spune că analiza unui vin solicită majoritatea simțurilor noastre:41ihp4c8ol-_sx330_bo1204203200_

  • văzul, care începe să studieze eticheta de pe sticlă, apoi analizează tonalitățile de culoare, intensitatea lichidului care ne este turnat în pahar;
  • mirosul, este supus unei concentrații maxime pentru a recunoaște parfumurile de flori, fructe, condimente, etc, etc, parfumuri pe care trebuie să le recunoaștem, analizăm, clasificăm;
  • gustul, este supus și el unor controverse în determinarea senzațiilor dulci, acide, amare, sărate, iar limba și celelalte organe interne (obrajii, cerul gurii, căile retro-nazale, percep alte senzații care relevă corpolența vinului, astringența, în special la vinurile roșii, onctuozitatea, persistența, fluiditatea, etc;

Ca acest verdict să fie cel mai corect posibil, trebuie să pui în funcțiune anumite părți ale corpului, să le ajuți să relaționeze între ele și să judece simultan senzații diferite, amintiri, emoții.

9780190259389Un al studiu realizat de către același Shepherd a descoperit cum exercițiul continuu la care sunt supuși cei mai buni sommelieri din lume, a dus la mărirea capacității anumitor părți din creier, ce le garantau o mai bună agilitate mintală.

Să degustăm deci dar nu vă repeziți și nici nu exagerați; încă nu sunteți cei mai buni,…. 😊 și cu siguranță că nu prin aceste articole doresc americanii să crească consumul de vin.

Doctor Wine

Lasa un mesaj