Doctor Wine
Home Arhiva articole Degustari „ÎMBUTELIAT LA ORIGINE, DE VITICULTORUL FRANCO BIONDI SANTI”

 

Brunello di Montalcino și istoria unei familii dedicată, de generații întregi, unui singur vin !!franco-biondi-santi

Anul acesta, la 13.aprilie 2017 se împlinesc patru ani de la de la plecarea, către viile nemuritoare ale cerurilor, celui care a fost Franco Biondi Santi, un mentor pentru toți cei care i-au pășit pragul.

O mare parte din această istorie a familiei Biondi Santi am ascultat-o personal de la cel care a rămas un mit, al vinurilor Brunello di Montalcino.

Vizitele în cramă în compania lui erau o permanentă emoție iar vocea sa calmă, precizia explicațiilor și acuratețea cu care desfăcea o sticlă de Rosso di Montalcino, cea care urmată de fiecare dată de un Brunello, „pregătită” cu câteva ore înainte, erau o continuă desfătare.

A explicat fapt5ul pentru care el nu decantează niciodată Brunello, îl desface cu o zi înainte dacă este din gama Riserva, scoate o mică cantitate de vin, circa 20-30 ml din sticlă și o lasă acoperită cu un șervețel până la momentul degustării.

„ În acest mod, vinul, va avea parte de o oxigenare liniștită, nu forțată.”

La una dintre aceste vizite în cramă după ce trecuse pe la magazin
ul Art Georgies, deschis de către omonima societate la Montalcino,
(www.artgeorgies.ro) mi-a cerut să vorbesc cu titularii din România pentru refacerea unei ferestre în vitraliu autentic, de la capela familiei Santi aflată la Tenuta IL GREPPO. Am montat acest vitraliu, realizat de către echipa surorii mele, iar apoi am primit invitația de a degusta o sticlă mai specială, RISERVA 1968, pe care o va pregăti așa cum știe el.

Atunci, și cu acebiondi-santi-brunello-di-montalcino-1968a sticlă, a început povestea.realizat-de-artgeorgies

Pentru exactitate am completat datele istorice de pe site-ul cramei. EL o povestise altfel, cu mândrie, cu nostalgie, cu plăcute aduceri aminte și cu mult suflet.

Istoria vinului Brunello di Montalcino, începe cu un profesor de botanică, Giorgio Santi (1746-1822) la Pienza, o localitate aflată la 22 km. de Montalcino. Giorgio Santi, medic laureat la Siena, specializat la Montpellier și Paris. Fiul său, Luigi Santi, căsătorit cu Petronilla Camilla și proprietar prin căsătorie a mai multor terenuri din Montalcino și Pienza i-a dăruit un nepot, Clemente Santi, laureat în farmacie, care și-a dedicat o bună parte din viață agriculturii, în special a celei viticole, la proprietatea din Montalcino: IL GREPPO.

Cu mult4 înainte de a ajunge să-i fie recunoscut vinul roșu, „brunello”- în 1865, a primit multe premii și medalii pentru Moscatello, la Universitatea din Paris, o adevărată revelație pentru producătorii din Italia deoarece francezii se autointitulau „singurii producători de vinuri de calitate”.

Clemente a fost cel care a descoperit potențialul soiului Sangiovese, metodele și timpii de vinificare. Fiica lui Clemente Santi se căsătorește cu Jacobo Biondi, un nobil din Pomarance, medic laureat la Florența. Fiul lor Ferruccio Biondi Santi este cel care a reunit prenumele familiilor, Biond & Santi, pentru a aduce un omagiu familiei Santi și realizărilor bunicului său a cărei pasiune a urmat-o  toată viața. El a fost cel care a instaurat standarde foarte severe pentru producerea vinului Brunello, dedicându-și întreaga carieră acestui vin. Făinarea, Filoxera și Peronospora lovesc necruțător și zona din Montalcino, iar în timp ce producătorii căutau să producă un vin roșu tânăr, de consumat în 1-2 ani, pentru a putea obține fonduri guvernamentale de replantare, Ferruccio se dedică în continuare creării unui vin longeviv, vinificând soiul Sangiovese pur.

4-1

În 1932, la 15 ani după moartea sa îi este acordat titlul de Inventator al vinului Brunello, vin pe care fiul său, Tancredi Biondi Santi născut în 1893, continua să-l vinifice chiar înainte de urma școala de enologie, din Cogneliano Veneto, urmată apoi de cursurile  Universității de Agronomie din Pisa. Continuă vinificarea vinului Brunello la cote mult mai elevate și este denumit „Ambasador de Montalcino” pentru vinurile exportate și foarte apreciate în Statele Unite ale Americii (1932).

Tancredi Biondi-Santi a rămas în istorie și pentru inițiativa de fi introdus metoda de „recolmare a sticlelor”, (operațiunea de a completa sticlele de vin după 15-20 de ani cu vinul din același an existent în cramă și schimbarea dopurilor) doar pentru vinul Riserva.

Prima operațiune de acest gen a efectuat-o cu sticlele din anii 1888 și 1891. Ultima „ricolmare”, efectuată de Tancredi, a avut loc în 1970 pentru vinurile din anii 1888-1891-1925-1945, în prezența unor experți degustători italieni, Luigi Veronelli, Mario Soldati și Paolo Maccherini dar și mulți degustători străini.

Este rândul fiului său, Franco Biondi Santi, să continue legenda vinului emblematic pentru Italia după obținerea diplomei la Universitatea Agrară din Perugia și a diplomei de enolog.

Dacă în 1902, în Ghidul Vinurilor din Toscana, erau nominalizați doar 3(trei) producători de Brunello, obținerea unor importante premii naționale și internaționale a dus la o multiplicare a producătorilor și la o extindere a suprafeței cultivate cu Sangiovese în zona Montalcino.

Franco Biondi Santi a fost cel care a investit și a multiplicat proprietatea familiei de la 4 hectare la ccapelaele 25(douăzeci și cinci) câte sunt astăzi. Totalul hectarelor cultivate în Montalcino cu Sangiovese pentru producerea de Brunello este astăzi de 2100 hectare.

Deși mărise suprafața, deși avea un nume cunoscut în toată lumea, Franco Biondi Santi a continuat severele practici agronomice și enologice ale înaintașilor pentru a menține calitatea plantației și a vinurilor realizate.

Amintirile sunt ca un vis frumos, o pasiune pe care o retrăiești cu plăcere în momentele când dorești să-ți revezi parcursul care te-a consacrat în rândul iubitorilor de vinuri de calitate.

Stima deosebită pentru acest mare OM, vine și din faptul că deși dispunea de un titlu nobiliar, deși era un renumit inginer agronom și un enolog de prestigiu, pe eticheta sticlelor sale găsim modestia, smerenia și plăcerea acelui producător, conștient de valoarea pe care o deține, dar pe care o transmite prin simplitatea   țăranului mulțumit de ceea ce a realizat:

                        „ÎMBUTELIAT LA ORIGINE, DE VITICULTORUL FRANCO BIONDI SANTI”

În acele vizite și colaborarea ulterioară pe care am avut-o cu Franco Biondi Santi, cel care m-a încurajat să încep o activitate de import al vinurilor din Montalcino, dar și  în cadrul unor mici degustări, la care am avut onoarea să mă invite, mi-a explicat, și demonstrat, unicitatea acestui vin în comparație cu multe altele.

Prima și singura sticlă de Riserva – 1968, degustată în cramă, a însemnat peste două ore de povestiri, de amintiri ale acestui unic personaj, din lumea vinurilor mari, iar pentru mine două ore de neasemuită desfătare.

Mai dețin doar o singură sticlă din 1968, din cele șase achiziționate, în care poate că voi regăsi cândva o bună parte din amintirile acelor vremuri. O alta sticlă, am desfăcut-o într-un cadru mai puțin pregătit, fără acea acuratețe a creatorului ei și fără neasemuita grijă a acestuia. Ne-am dat seama de adevărata ei valoare a doua zi. Dar amicii plecaseră, mai puțin unul, martorul acelei degustări și cel care a avut revelația de a o analiza primul; prietenul și colegul, Răzvan Cruceanu. 

          Doctor Wine

25 raspunsuri la aceasta postare
    • Je suis désolé, c’est la vérité. J’ai vécu à Montalcino pendant 16 ans. Je connais assez bien l’histoire. Je n’essaie pas de convaincre qui que ce soit.

    • Grazie, anni fa avevo lavorato con Franco, ed e questo il motivo per quale conosco la sua politica di produttore.
      Grazie.

Lasa un mesaj