Doctor Wine
Home Arhiva articole Degustari O Frâncușă, cu bule, care demonstrează unicitate !!

20170416_113702

Fiziologia gustului, sau adevărul faptelor mărunte…de ce vrei să simți gust de pere, când mănânci mere?

Auriu de Cluj, Florina, Generos, Golden Delicious, Jonagold, Jonathan și câte-or mai fi prin țara noastră…și nici unul nu seamănă cu celălalt, da „tăti-s” mere. Am verificat calitățile acestor soiuri și sunt diferite la culoare, parfum și gust. Nu se pot compara nici măcar între ele. Deci cu perele…n-au nici o șansă!

La vinuri cred că este cu atât mai dificil.

Să ne (re)amintim  câte ceva despre spumante.

Primele vinuri spumante produse la noi, au fost cele realizate de către profesorul Ion Ionescu de la Brad, în 1841, în plantațiile de la Iași, pentru Domnul Moldovei, Mihai Sturdza. România a devenit, în acel moment, cea de-a patra țară producătoare de vin spumant din lume după Franța, Rusia și Germania. Cu timpul, putem enumera alte și alte crame deschise la noi în țară: Wilhelm Rhein 1889, la Azuga, în 1912, un alt Wilhelm….MOTT, din Brăila, cel care a dus faima vinurilor spumante românești peste hotare, apoi, familia de viticultori Basilescu a fost cea care a fondat în perioada interbelică fabrica, care a primit mult mai târziu numele de Zarea. Familia a cumpărat și restaurat fabrica de bere din Bucureștii noi și a deschis, „Fabrica de șampanie naturală”, ce producea „Champagne de St. Marceaux – Maison Francaise Fondee a Reims en 1837”. Adică produsă în România pentru francezi…!

Mai noi sunt spumantele de la Panciu, Jidvei, Silvania, Stirbey, Recas, Bala Geza, Petrovaselo, Carastelec, Crama Gârboiu, Casa Panciu, iar dacă nu mi-am adus aminte de toți cei care produc spumante, fie-mi iertată uitarea….

În 220170416_113721017, după 175 de ani, pe „Colinele Ieșilor” apare iarăși vinul spumant, de mai multe categorii, brut nature, extra dry, dry, în baza cerințelor din piață, într-o zonă cu care ne mândrim pentru intransigența proprietarilor în ceea privește soiurile internaționale: COTNARI. Aici vom găsi doar soiuri autohtone, vinificate pur, sau în amestec și unde Vinul Tradițional de Cotnari, rezistă. Soiul din care este produs acest Brut Natur, pe care l-am degustat zilele acestea, FRÂNCUȘĂ, se pare că a fost menit pentru un asemenea vin, iar numele păstrează linia vinurilor din gama Colocviu, acesta fiind un Colocviu la Viena!

Culoarea galben pai, un perlaj destul de fin, intens și constant te duce cu gândul la un vin spumant de calitate, așa cum și este acest  „Natur (alizat) Vienez”…  Cu o strălucire care-i lipsește vinului liniștit din același soi, cu parfumul foarte suav, fin, fructat, zarzăre și corcodușe verzi, puternic mineral, dar acea mineralitate plăcută și incitantă. Atacul este incisiv, crocant, nota minerală care-ți încarcă gingiile și dinții, cerând o nouă sorbitură d20170419_193713in pahar. L-am degustat la Iași, la câteva zile de la lansare, iar apoi am primit o sticlă pe care am „degustat-o” în liniște cu familia, moment în care am avut un punct de vedere comun: un spumant excelent, pentru cei cărora le plac genul de Brut Zero sau Natur, un spumant unic, neaoș, pe care nu-l putem asemăna cu nimic.

Am citit anumite comentarii, despre acest spumant și nu mică mi-a fost mirarea: „Este bun dar până la Cava mai are…”  – Păi foarte bine că nu seamănă cu Cava. Este Frâncușa nostră și nu-mi doresc deloc să semene cu Cava. Așa cum nu-mi doresc nici o asemănare între Crâmpoșie spumant, de la Stirbey, și Champagne, între R
omantine de la Jidvei și Franciacorta. De ce ne raportăm la acele vinuri? Ca să arătăm că am băut și Cava și altele? De ce vrem să semene cu ele? Așa ni s-a spus că sunt unice și toate „trebuie” să fie așa? Sau poate că ne este dificil să facem o analiză corectă, pentru o noutate în domeniu, motiv pentru care folosim cuvintele ” Îmi place că nu duhnește-a drojdii…” !! Oare-așa ne exprimăm și când descriem o Cava sau o Champagne? Da,…nu prea seamănă……a text.

Cele trei spumante din Frâncușă, Crâmpoșie și cel de la Jidvei, Romantine, realizat din Chardonnay, Pinot Gris și Pinot Noir, mi se par reprezentative pentru România, așa cum Franciacorta este reprezentativă pentru Italia, Cava pentru Spania și desigur, Champagne pentru Franța.

Nu voi spune niciodată când voi mânca mere Jonathan că-mi plac,…dar nu au același gust cu perele Williams!

Doctor Wine

 

 

 

 

 

 

 

Lasa un mesaj