Doctor Wine
Home Arhiva articole Degustari Un mesaj de la….VIORICA. Cu TIMBRU’S cu tot !

Când deguști un vin pentru prima oară, ai tendința de a fi scurt concis și la obiect. Despre soiul Viorica nu ai auzit prea multe, pe etichetă ai prea puține lămuriri, despre care tot atenționez și… nimic.                                                        Pe scurt, ca un sommelier: – 13,5% , de consumat la un 6-8°C

  • culoare galben pai, reflexe verzui, vene aurii strălucitoare
  • parfum complex, cu note florale bogate de trandafir alb, salcâm, note fructate, de pere coapte și vag fructul pasiunii.
  • Sec, persistent, corpolent dar delicat, ca un balerin plin de „fibră”, prospețime și mineralitate bine definite, bine integrate, ce crează o armonie constantă în timpul degustării. Final lung, persistent, cu o prospețime vibrantă.
  • Pentru caracteristicile pe care le are, acest vin oferă un spațiu foarte amplu de asocieri dar cred că își va arăta caracterul și vigoarea maximă alături de câteva moluște și crustacee în amestec cu orez, sau cu o carne albă, (de preferat iepure de casă) și mai poate fi asociat și cu ceva brânzeturi cu ierburi aromate. La prima vedere.

20170617_201226Cam așa sună o asociere pentru un sommelier, când spui carne albă… trebuie să specifici și care ar fi “animăluțul” din care provine carnea respectivă, nu în general… albă.

Deci scurt, văzut, gustat, plăcut, nota maximă acordată. Raport calitate preț: excelent: 35-40 lei.

Dar ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la acest vin, a fost faptul că mi-a stârnit curiozitatea de a afla ceva despre…soi.      Viorica nu-mi spune altceva decât că poate fi prietena, copila, soția sau mama cuiva, ba chiar numele inginerului care a realizat o încrucișare.

Și uite-așa, din muscat în muscat, din teribile și presupuse încrucișări ale unor soiuri mai corpolente cu muscat, cu viogner sau cu alte soiuri, m-am hotărât în final să vorbesc cu prietenul (sper să mă pot mândri cu prietenia acestui minunat coleg) Andrei Cibotaru și aflu povestea acestui soi: VIORICA.

Prin anii ’70, în Republica Moldova, au loc încrucișari ale unor soiuri pentru a obține ceva nou pe piața vinului. Astfel, Feteasca Albă, vigurosul soi românesc se “împreunează” cu parfumatul Muscat (probabil de Alexandria) și rezultă un soi nou, VIORICA, cultivat în mai multe zone din Republică și poate cu rezultate mai bune, sau mai puțin bune decât cel TMBRAT, pe care l-am degustat eu. Nu poate decât să mă bucure faptul că am întâlnit un vin nou, dintr-un soi nou (pentru mine) și că am reușit să-l degust chiar la unul din preparatele pe care le-am recomandat: branză cu ierburi aromate de la “Angolo del Gusto” (Str. Banu Manta nr 2).

Doctor Wine

Lasa un mesaj