Doctor Wine
Home Necategorisit UN SANCERRE DE HUȘI? DE CE NU?

24146175Splendida Vale a Prutului care leagă nordul de sudul țării, de la Botoșani și până-n Galați, nu este cu nimic mai prejos decât Valea Loarei, Loara, fluviul care leagă sudul de nordul Franței, până la Orleans, ca apoi să se verse spre vest, la Nantes, în Atlantic.

Aproape aceeași paralelă, zonă deluroasă, cu ierni mai blânde decât în alte regiuni și desigur cu excepțiile de rigoare: câteva drumuri fără asfalt, (toate) păduri neîngrijite, (toate) dealuri și terenuri neutilizate, (multe) nu la metru pătrat dar nici la ha pătrat și să nu uit lipsa minunatelor și renumitelor castele din Vale du Loire, Le Chateaux… Toate la un loc fac o mică, dar mare diferență, deși peisajul este încântător în ambele zone.

Sălbăticia, sau naturalețea încă nealterată de la noi, îmi place mai mult ca24519853 cea franceză. Și apoi….. acolo lipsește cu desăvârșire delăsarea, lipsesc gunoaiele și satele, sau mai bine spus, cătunele uitate de lume și de vremuri, lipsesc desigur pensiunile pentru turiști.  Și totuși, cele două văi, surori, ca fata babei cu cea a moșului, au în comun plantațiile de viță de vie și vinurile.

Desigur că una este Loara și alta Prutul, unul este Sancerre și alta Huși (jud. Vaslui), însă strugurii, dacă-și găsesc un terroir pe placul lor nu fac nici o diferență, iar oameni de bine se găsesc peste tot, oameni care simt pulsul și potențialul acestui terroir din Huși-Vaslui există. De asemenea există oameni care investesc pentru generațiile viitoare, și astfel de oameni se vor mai naște. Chiar pentru atât, și nu este de loc puțin, trebuie să-i cunoaștem, să le apreciem produsele și să-i lăudăm atunci când merită.

dsc00016Este mai mult decât o plăcere să regăsești o calitate asemănătoare între produsele enologice ale celor două zone, este o mândrie, iar mândria este cu atât mai mare cu cât în această zonă, ca în toată țara de altfel, suntem la începuturile unui drum lung și sinuos al plantațiilor noi, al unui schimb de mentalitate (cu un ciclu genealogic destul de lung) și ne aflăm la începuturile unei generații a căror tineri nu numai că nu se regăsesc în munca la țară, dar nici măcar în țară…!

Sauvignon Blanc – 2015 – DOC-CMD-Huși, 14,0% vol, VINCON – Beciul Domnesc –  Grand Reserve.

Adevărul este că acest vin m-a impresionat de cum am desfăcut sticla; un dop de o calitate excepțională, fără găuri mari în plută, uniform, dur, presupun foarte puțin permisiv pentru aer.

Vinul de o culoare galben pai verzui, destul de palidă, cu o trimitere la tinerețea pe care n-o întrevezi la un vin din 2015, dar cu o strălucire de ștrengăriță surâzătoare și jucăușă…!

dsc00008O foarte bună consistență, (se ridică în pahar în mai puțin de 2,5 ture) iar lacrimile care curg pe pahar se formează uniform, într-o coborâre lentă care-ți aduce aminte de alcoolul pe care ți-ai propus să nu-l neglijezi…

Parfumul este curat, direct, cu trimiteri la soc, grape-fruit, ”curat fructat”, cu lămâie, măr verde, fără intensitatea explozivă a vinurilor lumii noi. Mineralele sunt mult mai bine puse în evidență nefiind acoperite de drojdiile selecționate. Eleganță și stil în terroir-ul din Huși. dsc00010Moldova stă bine la terroir iar cei care au plantații în aceste zone chiar au început să-l pună în evidență.

Gustul este plin, proaspăt, onctuos de-ți vine să-l mesteci. Cele 14% volume alcool sunt bine ascunse iar aciditatea viguroasă dar bine echilibrată te duce cu gândul la cel mult un 2016 ca an de producție. Pastă de fructe cu minerale la gust, o pastă care nu schimbă cu nimic senzațiile olfactive, unde putem adăuga nota plăcută mineral-amăruie de pe finalul de gust ce te îmbie să o cureți cu o altă înghițitură.

Alcoolul, aciditatea, corpul și aromele sunt toate într-un balansoar care nu se înclină în nici o parte. Poate rivaliza, ba chiar are multe șanse să domine acel Pouilly-Fume de la Mellot J. pe care l-am degustat anul trecut, (tot un 2015 de 13,5%) un frumos Sancerre Blanc, Le Troncsec, 100% Sauvignon Blanc, pe care l-am lăudat poate mai mult decât merita. Se vede că avem și noi Sancerre-ul nostru.

dsc00007O altă caracteristică demnă de menționat și de care mi-am dat seama a doua zi, este faptul că poți consuma acest vin și fără să-l asociezi la un preparat, cum făcusem cu o zi înainte. Se oferă ca un vin destul de firesc și normal dar pe care-i bine să-l ții sub control și să te bucuri de senzațiile complexe și plăcute pe care ți le oferă, de persistența gustativă ce nu se mai termină și de finalul revigorant-mineral care-ți stârnește pofta….de o altă sorbitură. O plăcere de care sper să mă mai bucur cât de curând.

Cu o zi înainte l-am asociat la o pastă cu sos de roșii și ton în ulei de măsline, dar acest vin poate fi un bun partener pentru brânzeturile tinere de oaie și capră, puțin mai aromate decât cele de vacă, la preparatele de pește, un pește cu o carne mai aromată și garnituri mai complexe, cu o carne mai importantă pentru un fel principal pe bază de carne albă: pui curcan, porc (file-ul la cuptor cu garnitură de legume) și multe alte feluri. Tocmai lipsa acelui parfum exploziv, al lumii noi, face ca acest vin sa fie „sociabil” cu mai multe  preparate iar eleganța, care tinde către o sobrietate, să-l apropie de felurile principale importante. Promit să caut câteva din anii trecuți, care au rezistat cu siguranță și care pot să susțină și să demonstreze calitatea terroir-ului, măiestria oamenilor și o confirmare a ceea ce am degustat eu. Cu așa vinuri speranțele nu mor.

Doctor Wine.

 

 

Articole care te-ar mai putea interesa

Lasa un mesaj